top of page
Spåna

TIPS & TRIX
FÖR DIG SOM SÖKER JOBB

VAD ÄR ETT CV?

Ett cv är en presentation av dina relevanta utbildningar och arbetslivserfarenheter.

Ett cv bör inte vara längre än två sidor. Se gärna vår cv-mall om hur ett cv kan se ut!

VAD ÄR ETT PERSONLIGT BREV?

Det personliga brevet är en chans att svara på frågan om varför du sökt den aktuella tjänsten hos just det här företaget. Här skriver du också om vad du som person ytterligare kan tillföra företaget och dess verksamhet.

NÄR DU SKRIVER PERSONLIGT BREV

Anpassa brevet efter företag och tjänst!
Det är viktigt att alltid anpassa ditt personliga brev för varje tjänst du söker – det är ju just det som gör det till ett personligt brev. Det märks snabbt om det är ett standardiserat brev du skickar ut. Det går bra att ha ett grundbrev som du utgår ifrån men lägg lite tid på att anpassa brevet det kommer att löna sig i längden.

Fokusera på varför du är intresserad av tjänsten

Börja brevet med att berätta vem du är och varför du vill ha tjänsten annars är risken att rekryteraren sållar bort dig ur processen då brevet inte visar varför du vill ha just den här specifika befattningen.

Matcha dig själv mot tjänsten och företaget

Fokusera på att lyfta fram dina kompetenser och erfarenheter som motsvarar det som efterfrågas i jobbannonsen. Skriv gärna några rader om varför just du är den bäst lämpade kandidaten för det här jobbet.
 

Exemplifiera klichéerna

”Jag jobbar bra i grupp men också självständigt” eller ”Jag är kreativ och strukturerad”,  är vanliga fraser i ett personligt brev. Här är det viktigt att exemplifiera hur din kreativitet utmärker sig eller hur du tidigare arbetat i en grupp på ett bra sätt och vilka resultat det gav. Visa tydligt hur egenskaperna du nämner kan vara till nytta för företaget och tjänsten.

Företaget i fokus

Se till att skriva om varför du valt att söka dig till företaget i fråga och vad som lockar dig med deras verksamhet. Läs på om företaget och knyt an till varför du blev intresserad.

Mål och ambitioner?
Det är väldigt vanligt att redovisa för de utbildningar och meriter man har haft och gjort men det kan också vara intressant att få veta om dina tankar och mål för framtiden. I brevet finns det utrymme för att kort berätta om dina visioner och ambitioner.

Tydligt och lättläst

Ett bra personligt brev är luftigt och lagom långt, en sida räcker gott och väl. Ett personligt brev som är en halv sida kan räcka om det innehåller rätt information. Stryk allt som inte är relevant för just den här tjänsten.

Korrekturläs alltid ditt brev

Be gärna någon annan att läsa igenom ditt brev innan du skickar in det. Det är lätt att missa stavfel eller osammanhängande meningar i en text man skrivit själv.

Undvik detaljer om privatlivet

Detaljer om exempelvis livssituation bör du inte ha med i ditt personliga brev, förutsatt att det inte är relevant för tjänsten i fråga.

INFÖR INTERVJUN

Läs på om jobbet och arbetsgivaren. Förbered en fråga eller två.

Ha ett löneanspråk – Vad kan du tänka dig för lön

Klädsel? Var hel och ren och känn dig bekväm så du kan fokusera på intervjun

 

Kommunikation är A och O när man söker jobb. Svara på sms, mail eller telefonsamtal. Missar du ett samtal ring upp när du har möjlighet, vänta inte för länge. Genom att vara tillgänglig och kommunikationsbar visar du att du är intresserad.

 

Återkoppla alltid. Du får och kan alltid tacka nej till en intervju eller ett jobberbjudande. Skicka mail/sms med svaret att du inte längre har möjlighet att komma på intervju men tack för visat intresse. Det kan du komma att tjäna på om du söker nytt jobb i framtiden och åter ger dig ut på arbetsmarknaden.

UNDER INTERVJUN

Var på plats i tid! Bättre 10min förtidigt än 10min försent.

Om det är fler än en person som intervjuar dig försöka att möta allas blick

 

Tänk på ditt kroppsspråk. Sitt bekvämt men undvik att ha armarna i kors

 

Motivera varför de ska anställa dig – Du kan öva hemma

 

Glöm inte att ställa frågor om du har några.

 

Det är helt normalt och mänskligt att vara nervös. Råkar du säga eller göra något konstigt. Ta det bara lugnt, alla kan göra nervösa misstag. Glöm inte att du är där för att du är intressant för företaget.

bottom of page